Henkilöhahmot multimodaalisessa kerronnassa – tapaustutkimus kuvakirjan visuaalisesta kielestä ja karakterisaatiosta // I personaggi nella narrazione multimodale: un caso di studio sul linguaggio visivo e sulla caratterizzazione in un albo illustrato - Pitkäsalo, Eliisa; Oittinen, Riitta; Sciacovelli, Antonio (Studi Finno-Ugrici, n.s., 2024)
Multimodaaliset tekstit kuten kuvakirjat ja sarjakuvat ovat taiteellisen ilmaisun muotoja, joiden kerronnassa kietoutuvat yhteen kuva, sana ja ääni, eli ne rakentuvat visuaalisen, verbaalisen ja auditiivisen moodin yhteisvaikutuksessa. Kuvakirjalla ja sarjakuvalla on paljon yhteistä: molemmat sisältävät paitsi kuvia ja kirjoitettua tekstiä, myös erilaisia visuaalisen kielen keinoja: ääniefektejä, tekstilaatikoita, puhekuplia, eleitä, ilmeitä ja asentoja. Nämä keinot vahvistavat sanan ja kuvan kertomaa tarinaa. Auditiivinen moodi käynnistyy vasta lukutilanteessa, jolloin lukija ikään kuin kuulee graafisesti esitettyjä ääniä. Lukija siis kokee kerrotun kertomuksen visuaalisesti, verbaalisesti ja auditiivisesti. Tämä prosessi saa lukijan uskomaan tarinaan ja ymmärtämään, millaisia siinä esiintyvät henkilöhahmot ovat. Tutkimme artikkelissamme sitä, miten henkilöhahmot rakentuvat multimodaalisessa tekstissä ja sen käännöksessä. Tutkimuksen aineistoesimerkit ovat kuvakirjasta Kettu, Pöllö ja punainen pallo. I testi multimodali, come quelli che generalmente definiamo albi illustrati e fumetti, sono forme di espressione artistica che comunicano attraverso la combinazione delle modalità verbale, visiva e uditiva. Dal punto di vista di struttura e contenuti, essi non presentano differenze notevolissime: entrambi includono non solo immagini e testi scritti, ma anche elementi visivi come effetti sonori, didascalie, balloon, riproduzioni di gesti, posture ed espressioni facciali, che rafforzano l’effetto congiunto di parole e immagini. La modalità uditiva viene attivata durante il processo di lettura e il lettore sperimenta la narrazione congiunta di elementi verbali, visivi e uditivi, così che siano credibili e comprensibili i personaggi della narrazione, nonché le loro caratteristiche. In questo articolo esaminiamo come vengono costruiti i personaggi in un testo multimodale e nella sua traduzione, partendo dall’albo illustrato Kettu, Pöllö ja punainen pallo (Inedito: Volpe, Gufo e la palla rossa).